:Суспільство
05 квітня 2018 року.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Великодні послання владик Українських Церков

Воскресіння день, просвітімося, люди! Пасха Господня, Пасха від смерти, бо до життя і від землі до небес Христос Бог нас перевів, перемоги пісню співаємо: Христос воскрес із мертвих!

Всечесні отці, преподобні монахи та монахині, дорогі семінаристи, возлюблені брати і сестри у Христі, щиросердечно, з глибоким почуттям пасхальної радості вітаю вас з великим святом Світлого Христового Воскресіння — Христос воскрес! Воістину воскрес!

Воскресіння — це торжество перемоги життя над смертю, торжество перемоги Бога над гріхом, торжество перемоги любові над гординею. 

Розважаючи над таємницею Воскресіння, ми дякуємо Господеві за все, що Він нам дає. Цього року було багато радості та скорботи, а чимало випробувань ще попереду. Але ми віримо, що Воскреслий Господь з нами. Спаситель йде нам назустріч і простягає Свою руку допомоги у всіх обставинах нашого життя. Через різноманітні терпіння та спокуси ми гартуємось, як золото у вогні, й досягаємо своєї досконалості у чеснотах. 

Земне життя Спасителя було сповнене труднощів, перешкод, нерозуміння, страждань і завершилося хресною смертю. Проте Господь виявився сильнішим за ці випробування. Він показав силу Своєї Божественної природи — воскрес. 

Ми, християни, у нашому житті йдемо тим самим шляхом і перемагаємо все вірою у Воскреслого Христа, нашого Господа. Перші слова по Воскресінні, які промовив ісус Христос до апостолів, були: «Мир вам». Перше прохання, яке виголошують священнослужителі на Літургії у наших храмах у всій Україні: «В мирі Господеві помолімся». Ми сьогодні дуже потребуємо миру в наших серцях, родинах, громадах, містах і селах, а особливо — в нашій Батьківщині Україні. Мир — це великий дар, завдяки якому можемо молитися, творити, працювати, жити. Особливо сьогодні прошу вас помолитись до Воскреслого ісуса перш за все за наших воїнів — синів і дочок, які стоять на охороні миру. «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться» (Мт. 5: 9). Вони є тими, які творять мир для всіх нас. 

Згадуючи живих, не можемо забути всіх, хто віддав своє життя за Україну. Молімося за упокій тих, хто загинув на полі бою, в полоні, помер від ран і не дожив до цього великого свята. Нехай же Господь упокоїть їхні душі у Своїх небесних оселях. Разом з тим наш низький уклін і вдячність батькам, які виховали наших героїв. 

У цей спасительний день святої Пасхи поділімося радістю свята із нашими батьками, дітьми, братами і сестрами, з нашими ближніми, друзями і знайомими. Постараймося передати цю велику радість скорботним і знедоленим, хворим і немічним, усім, хто потребує наших уваги та підтримки.

З цією великою радістю Воскресіння Христового вітаємо всіх вас: духовних пастирів, монахів і монахинь, представників усіх гілок української влади, науковців, лікарів і вчителів, студентів і шкільну молодь, батьків і дітей та усіх людей доброї волі!

Благодать Воскреслого Господа нашого ісуса Христа нехай буде з усіма вами!

 Веселих свят!

Христос воскрес! Воістину воскрес!

† Володимир ВІЙТИШИН.

Архієпископ і Митрополит 

Івано-Франківський УГКЦ.

 

Христос воскрес! Дорогі брати і сестри!

Ось і настало таке бажане й спасенне для усіх християн свято — Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Багато віків у наших храмах стоїть Хрест-Голгофа, на якому зображений розіп’ятий Господь, а біля нього — страждаюча Мати Божа. Ми часто підходимо до цього Хреста, але мало хто з нас задумується над змістом цієї трагедії, щиро проймається горем Пресвятої Богородиці. Адже на Хресті страждала не просто людина, а Богочоловік! А біля Хреста стояла не просто мати, а Божа Мати...

І сьогодні Вона день і ніч стоїть плачучи біля Хреста тут, на землі, і біля престолу Господа Слави на небесах й просить у Нього для нас прощення та допомагає у справі спасіння. 

Направду, чудом із чудес є Воскресіння Спасителя, але його не було б, якби не було Благовіщення. Спаситель воскрес, та Його Воскресінню передувала смерть. Христос помер, але перед тим Йому належало народитися. Ісус народився, але цьому передувала Блага вістка про Нього, і Бог Слово вселився в утробу Пречистої Пренепорочної Діви. Саме тому Свята Церква закликає сьогодні радіти і землю, і небо, бо справді — «це той день, що його створив Господь, — радіймо та втішаймось в нім» (Пс. 117:24).

Своїм Воскресінням із мертвих Господь Ісус Христос явив усьому світові, що Він направду Син Божий, що Його наука — Божа наука. Його Воскресіння — найважливіша підвалина нашої віри, бо за словами апостола Павла, «коли ж бо Христос не воскрес, то проповідь наша даремна, даремна також віра ваша!» (1 Кор. 15:14).

Наші предки були людьми віри, і цього року ми святкуватимемо 1030-ліття хрещення Руси-України, тож будьмо горді з того, що належимо до народу, котрий, просвітившись світлом Христовим, усвідомив свою місію як просвітителя інших народів. Ця ювілейна дата спонукає кожного з нас переглянути своє життя, замислитись над тим, чи гідно ми продовжуємо справу наших батьків, дідів і прадідів, задуматись про свій особистий дар Христові та матері Україні.

У ці пасхальні дні не можу не згадати та не схилити голову в молитовному поклоні перед душею світлої пам’яті першого Патріарха УАПЦ Мстислава, бо у світлий вівторок, 10 квітня, ми, вірні УАПЦ, відзначатимемо 120-ліття від дня народження, а 11 червня — 25-річчя від дня упокоєння в Бозі славного сина українського народу, одного з найвизначніших церковних діячів України, з постаттю якого пов’язане об’єднання українського православ’я. Тож звернімо свої погляди, думки і серця до слів із заповіту Патріарха Мстислава — заповіту любови і примирення — «подивитись одне одному в очі», щоб ми в силі і ласці Божій змогли виконати його: «Тільки з чистими руками і чистою совістю можна робити святу справу» — об’єднання поділеного українського православ’я в одну Помісну Православну Церкву.

З думками в надії на світле майбутнє нашої Церкви і народу сердечно вітаю вас зі світлим празником Воскресіння Христового. Молитовно бажаю, щоби Божа благодать осяяла ваші душі і серця. Щоби дні ваші проходили в мирі, здоров’ї та добробуті. Бажаю усім радісних великодніх почувань та веселих свят. Нехай же радість, мир і любов будуть з нами в усі дні нашого життя.

Радіймо і веселімось, бо воістину Христос воскрес!

† АНДРІЙ.

Митрополит Галицький. 

Керуючий Івано-Франківською єпархією УАПЦ.

 

З почуттям особливої духовної радості вітаю вас, возлюблені у Христі всечесні отці, їмості, монахи і монахині, дорогі брати і сестри, цими торжествуючими і наповненими благодатної сили словами: Христос воскрес!

У цю світлу пасхальну ніч ми збираємося під склепінням Божих храмів, щоб причаститися невимовною, пережитою серцем духовною радістю. Її ми чекаємо, як дива, і приймаємо, як діти, щедро ділимося нею одне з одним і зберігаємо в собі, як безцінний дар. «Я Світло для світу, — каже Господь, — хто йде вслід за Мною, той не ходитиме в темряві, але матиме світло життя» (Ін. 8:12). Слідувати за Христом — означає виконувати Його Заповіді, уподібнюватися до Нього в чеснотах, мати з Ним живе спілкування в ревній молитві і Божественній Євхаристії. Бути Його учнем — значить мати любов до ближніх, стояти в правді до кінця, боротися з гріхом і силою Божою перемагати його. Воскресіння Христове допомагає нам зрозуміти, що християнство — не філософія, не світогляд, не система етичних норм. Це життя. Ось я знаю, що моє серце б’ється — мене можна бити, катувати, але цього знання у мене не відібрати. Також і знання про Христа Воскреслого, що дарує життя вічне. Через віру в Ісуса Христа і життя в створеній  Ним Церкві Його перемога над пеклом і смертю стала нашою перемогою, яку ми отримали не по заслугах, а як дар Його невимовної Божественної любові. 

Чи восторжествує ця перемога в нашому житті, багато в чому залежить і від нас. Справжнісіньке пекло панує в душі людини, одержимої злобою, ненавистю, роздратуванням, брехнею, лицемірством, гординею. Божественне світло сіяє в людині тоді, коли людина наповнюється любов’ю, смиренням, терпінням, правдою, коли сподобляється благодаті Духа Святого. 

У нашому житті багато скорбот і хвороб, прикрощів і втрат, але вони не можуть затьмарити в нас радості, дарованої Спасителем. Вчення Христа, Його Заповіді, чудеса, знамення, пророцтва, обітниці — все набуває значення і сили тільки в світлі Його славного Воскресіння як перемоги над смертю і дарування людям вічного життя з Богом. Воскресіння Христове безпосередньо стосується кожного з нас. Воскреслий із гробу Спаситель дарував усім нам можливість особистого воскресіння і життя вічного.

«Чи ви не знаєте, що всі ми, хто хрестився у Христа ісуса, у смерть Його хрестилися? Отже, ми поховані з Ним хрещенням у смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, так і нам ходити в оновленому житті (Рим. 6: 3-4)» — вчить нас апостол Павло. Від щирого серця вітаю вас зі святом свят — Воскресінням Христа і Бога нашого, бажаю усім вам повноти пасхальної радості, миру і благоденства, достатку духовних дарів. Славімо словами і піснями, справами і життям своїм Переможця пекла і смерті, Воскреслого Христа Життєдавця.

Христос воскрес! Воістину воскрес Христос!

† ІОАСАФ.

Митрополит Івано-Франківський  і Галицький УПЦ КП.

 

Всечесному духовенству, преподобному монашеству, возлюбленим у Христі братам і сестрам Коломийської єпархії УГКЦ — Христос воскрес! Воістину воскрес!

Воскресіння Христове — це сила Божого Слова. Великодні свята в Україні стають радісними і величними й від того, що і природа цими днями воскресає й оживає від довгого зимового сну. Український народ після багатьох десятків літ духовної зими усвідомлює своє існування, проходить болючі реформи і починає воскресати. Тарас Шевченко поєднує воскресіння Христа з відродженням сили українського слова: «Воскресну Я, Господь вам скаже, воскресну нині ради їх, людей закованих моїх, убогих, нищих... Возвеличу малих отих рабів німих, Я на сторожі коло їх поставлю Слово». 

Воскресіння Христове — це любов Бога Отця до Сина Свого Єдинородного, Який є Словом Божим. Євангеліст Іван дає свідчення, що «Бог бо так полюбив світ, що Сина Свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, а жив життям вічним» (Ів. 3:16). Слово Боже, повне благодаті та істини, сталося тілом й оселилося на землі поміж людьми. Отже, Син Божий найбільш повно виявляє всемогутність, премудрість і любов Божу, називаючись Словом. 

У ці святкові дні ми славимо Воскресіння Ісуса Христа як Слова, котре повне благодаті та істини і дає життя світові. Тому в перший день Великодня урочисто читається Євангелія про Боже Слово — Господа нашого Ісуса Христа. От через що й Тарас Шевченко порівнює Воскресіння Христове з воскресінням українського народу: «А ти возстав од гроба, слово встало. І слово правди понесли по всій невольничій землі твої апостоли святії». Український народ у ці величні дні Воскресіння Господнього молиться і проповідує своєю рідною мовою, бо інакше це буде зневаженням Божого Слова. Зневаження нами своєї мови може погасити Боже світло над Україною і загине життя народу. Тому на сторожі нашої Церкви і народу завжди стоїть Боже Слово. Вічному Слову Божому нехай буде слава на віки вічні, бо Воно воскресило із мертвих український народ і відродило до життя нашу рідну мову. 

Святкувати Пасху для сучасного християнина — означає жити вірою, намагаючись позбутися поганих звичок й оновитися духовно. У ці благословенні дні я бажаю кожній людині ще раз побачити своє життя у світлі любові до Бога і до ближнього. Нехай сила Божої перемоги увійде у кожну домівку, село і місто нашої держави. Особливо молюся, щоб Божу любов відчули ті серця, які зараз наповнені злом, гріховністю, гнівом і смертельною ненавистю. Нехай молитва кожного християнина буде спрямована за тих, які потребують Доброї Євангельської Новини, любові і прощення.

Згадаймо у своїх молитвах про всіх покинутих, хворих, немічних, заблукалих, ув’язнених, емігрантів — тих, кому немає від кого почути цю світлу звістку. Згадаймо про рідних і близьких, облишмо сьогодні усі турботи, проблеми та образи, бо Христос воскрес!

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, допоможи нам любити свою українську мову і бути апостолами Слова Божого. 

Нехай Воскреслий Христос благословляє вас кожного дня дарами родинного і суспільного миру в Україні та людей у всьому світі. Бажаю вам радісного і глибоко внутрішнього пережиття Воскресіння Господнього. Благословення Господнє на вас!

† Василь ІВАСЮК.

Єпарх Коломийський УГКЦ.

 

Боголюбивим пастирям і всім вірним Коломийської єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату — Христос воскрес!

Під час величних Пасхальних богослужінь, крім торжественних піснеспівів, ми вкотре чуємо дивні, трепетні, сповнені неземної радості слова істини про Христову Пасху. Але де Божественна істина перевищує спроможність вираження мовою людською, там починає звучати мова Божественна — мова любові. Саме словом любові Бога людина була покликана з небуття до буття й увінчана славою і величчю, саме слово любові вело людство в Старому Завіті. Тепер Слово з неймовірною потугою розноситься у всьому всесвіті. Якщо уважно дослухатися до нього, ми можемо розрізнити і наші голоси, і голоси наших побожних предків, які долають часові та просторові межі й у співзвуччі з голосами небесних сил і святих славлять Христа Воскреслого.

Яких би зусиль не докладав допитливий людський розум у дослідженні достовірності Воскресіння Христового, найпереконливішим залишається доказ особистої зустрічі людини з Господом. Це досвід учнів і послідовників Христових, який описаний в Євангеліях і Діяннях, це свідчення, яке продовжувало писатися кров’ю цілого сонму мучеників, котрі віддали свої життя за віру в Христа, — щоб отримати замість тимчасового життя вічне у Царстві возлюбленого ними Господа. 

Ми з вами живемо в нелегкий час, коли Христова Церква в Україні розділена, країна перебуває в стані війни, а сучасний світ поринув у гріхи, виправдовуючи їх і ставлячи на рівень чеснот. Закликаю вас сприймати у світлі пасхальної радості і вічних Євангельських істин усі випробовування, які з волі Всеблагого Бога випали на долю українського народу, його Святої Церкви та відображаються в нашому особистому житті. Це час не для розпачу і безнадії, а для духовного подвигу, який у кожен історичний час має місце у житті воїна Христового. Озброймося непереможною духовною зброєю: святою Божою правдою, молитвою, постом і повним упованням на милість Божу. Хто розділяє сьогоднішню духовну радість Воскресіння, нехай не матиме ні тіні смутку в своїй душі чи помислах. Хай осушаться сльози тих, хто втратив рідних, близьких, друзів чи дорогих людей, бо ця втрата, завдяки плодам Воскресіння Христа — лише миттєва розлука перед безконечною розмовою з Тим, Кого любиш, у вічності. Хай пасхальна радість стане життєдайною силою в боротьбі зі світом гріха — для того, щоби проявився подвиг нашої віри, нашої патріотичної свідомості, очищення від внутрішнього зла. Зло, гріх, всяка неправда і смерть — явища тимчасові, як виплеснуті краплини отрути давнього змія, ворога роду людського, що випаровуються і зникають під променями Воскресіння Христового.

З нагоди світлого свята Воскресіння Христового вітаю священнослужителів, представників влади, воїнів Збройних сил та добровольчих батальйонів, волонтерів і всіх, хто дбає про захист нашої Батьківщини, усіх віруючих нашої єпархії.

Воскреслий Христос після Воскресіння і славного Вознесіння, сівши у Своїй Славі по правицю Бога Отця, не покинув людей. Він завжди посеред нас! Тож нехай благодать Воскреслого Господа нашого Ісуса Христа перебуває з нами повсякчас!

Воістину Христос воскрес!

† ЮЛІАН.

Єпископ Коломийський і Косівський УПЦ КП.


Поки що немає рейтингу.

Без коментарів

Інші публікації тематики

Дністер не продається!

14:10 24 квітня 2018 року|Юрій КРИВЕНЬ

«Нехай мені сниться, що я літаю»

14:09 24 квітня 2018 року|Іван ГАВРИЛОВИЧ

Загрози для довкілля

14:08 24 квітня 2018 року|Святослав ОТАМАН

Привид зарплатних боргів

14:06 24 квітня 2018 року|Іван ГАВРИЛОВИЧ

Смертельна аварія в Крихівцях

14:00 24 квітня 2018 року|Ярема СРІБНАК

Подвійний конфуз

13:59 24 квітня 2018 року|За інформацією Сектору комунікацій ГУ НП в області.

«Історики» переважають «математиків»

13:53 24 квітня 2018 року|Ольга МОНЧУК

Анатомія «дванадцятирічки»

13:50 24 квітня 2018 року|Ольга МОНЧУК